
Tost z chlebem żytnim, masłem orzechowym i bananem
Tost na słodko? W USA króluje kanapka peanut butter & jelly, tymczasem my proponujemy przygotować zdrowszą wariację na jej temat. A konkretnie: tost z chlebem żytnim, masłem orzechowym i bananem. Zamiast dżemu mamy tu świeżego banana, czyli źródło takich ważnych składników odżywczych jak potas czy magnez. Do tego masło orzechowe bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminę E, pełnoziarnisty chleb i gotowe! Pożywna, słodka kanapka już na Ciebie czeka. Ostrzegamy: znika z talerza w ekspresowym tempie!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Patelnię stawiamy na średnim ogniu, nagrzewamy przez chwilę (bez dodatku tłuszczu) i kładziemy kromki pieczywa. Podpiekamy bez przykrycia z obu stron, aż pieczywo stanie się lekko chrupiące, co zajmuje około 3 minut.
Każdą kromkę smarujemy równomiernie masłem orzechowym.
Banana kroimy na mniejsze kawałki i układamy równomiernie na posmarowanych kromkach pieczywa.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.