Tost z chlebem żytnim, masłem orzechowym i bananem
Tost na słodko? W USA króluje kanapka peanut butter & jelly, tymczasem my proponujemy przygotować zdrowszą wariację na jej temat. A konkretnie: tost z chlebem żytnim, masłem orzechowym i bananem. Zamiast dżemu mamy tu świeżego banana, czyli źródło takich ważnych składników odżywczych jak potas czy magnez. Do tego masło orzechowe bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminę E, pełnoziarnisty chleb i gotowe! Pożywna, słodka kanapka już na Ciebie czeka. Ostrzegamy: znika z talerza w ekspresowym tempie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
497
kcal
Kalorie
13
g
Białko
17
g
Tłuszcze
81
g
Węglowodany
473
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
497
kcal
Kalorie
13
g
Białko
17
g
Tłuszcze
81
g
Węglowodany
473
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Pokrojone kromki chleba żytniego przypiekamy na patelni.
2
Pieczywo smarujemy masłem orzechowym i na wierzch układamy pokrojonego banana.