Tortille z batatami i fasolą
Masz ochotę na Meksyk na talerzu? Nasze tortille z batatami i fasolą polecają się na obiad! To pyszne danie jest nie tylko proste w wykonaniu, ale też bogate w niezbędne składniki odżywcze. Jakie? Między innymi beta-karoten, witaminę C i witaminy z grupy B. Spróbuj i ciesz się smakami rodem z kuchni środkowoamerykańskiej. I to bez wychodzenia z domu!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batatów
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
240 g
|
czerwonej fasoli
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
4
|
sztuki tortilli
240 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Bataty kroimy w paski i posypujemy papryką słodką oraz solą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz pokrojoną paprykę. Podsmażamy przez 7 minut.
Do warzyw dodajemy fasolę oraz pomidory, przyprawiamy papryką słodką (pozostałą), kuminem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze przez kilka minut.
Na tortille wykładamy bataty oraz farsz, posypujemy kolendrą i zawijamy.
Tortille możemy jeść na zimno lub podgrzać na patelni grillowej.