Tortilla z ciecierzycą, cukinią, bakłażanem, papryką i sosem czosnkowym
Nasza propozycja na szybkie śniadanie to meksykański placek, czyli po prostu tortilla z ciecierzycą, cukinią, bakłażanem, papryką i sosem czosnkowym. Jest bardzo treściwa i prosta do zrobienia. Rewelacyjna alternatywa dla standardowych kanapek.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki bakłażana
100 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
1 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
3
|
sztuki tortilli pszennych
180 g
|
1
|
opakowanie jogurtu roślinnego
160 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
8
|
łyżek soku z cytryny
48 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy, kroimy w kostkę paprykę, cukinię, bakłażana i marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną, kminem rzymskim oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Dokładnie mieszamy.
Ciecierzycę z warzywami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
W miseczce mieszamy jogurt roślinny, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny.
Tortille smarujemy sosem, nakładamy upieczone warzywa i zwijamy.
Smacznego!