Tofuryba po grecku
Wegańska ryba? Dlaczego nie! Zwłaszcza że w okresie świątecznym naprawdę trudno obejść się bez ulubionych rybnych potraw – a zadanie to jest szczególnie trudne dla wegan. Rozwiązaniem problemu będzie nasz przepis – czyli tofuryba po grecku. Klasycznego dorsza lub mintaja wystarczy zamienić na tofu panierowane w mące i przyprawach z dodatkiem arkusza nori. Do tego klasyczne warzywa korzeniowe, koncentrat pomidorowy i gotowe! Taka „ryba” posmakuje nie tylko osobom będącym na diecie roślinnej – ale także rasowym mięsożercom. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Tofuryba: |
|
2
|
opakowania tofu
360 g
|
2
|
listki nori
5 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,3
|
łyżki cukru
2,5 g
|
6
|
łyżeczek oleju
30 g
|
Warzywa: |
|
6
|
sztuk marchewki
480 g
|
3
|
sztuki pietruszki
150 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
4
|
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
|
6
|
łyżeczek oleju
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy na grubsze plastry. Przekładamy do pudełka z pokrywką lub woreczka strunowego.
Do tofu dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, tymianek, czosnek, cukier, sól i pieprz. Zamykamy i delikatnie potrząsamy, żeby całe tofu się opanierowało.
Tofu wyjmujemy na talerz. Nori kroimy na mniejsze prostokąty (na tyle kawałków ile mamy plasterków tofu). Każdy kawałek tofu delikatnie zwilżamy odrobiną wody i przyklejamy kawałeczek nori.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy tofu i smażymy ok. 3 – 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na talerz.
Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy wszystkie warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy przez 3 – 4 minuty i dolewamy wodę. Wody wlewamy tyle, aby sięgała do połowy warzyw. Jeśli będzie parować, można dolewać jej więcej w trakcie duszenia.
Gdy warzywa zmiękną (może to zająć 15 – 20 minut), dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Możemy dolać odrobinę wody. Dusimy kolejne 2 – 3 minuty.
Tofurybę i warzywa przekładamy do naczynia tak jak lubimy – tofurybę możemy przykryć w całości warzywami lub położyć ją na wierzchu. Podajemy na ciepło lub zimno.