Tofuryba po grecku

Tofuryba po grecku

Wegańska ryba? Dlaczego nie! Zwłaszcza że w okresie świątecznym naprawdę trudno obejść się bez ulubionych rybnych potraw – a zadanie to jest szczególnie trudne dla wegan. Rozwiązaniem problemu będzie nasz przepis – czyli tofuryba po grecku. Klasycznego dorsza lub mintaja wystarczy zamienić na tofu panierowane w mące i przyprawach z dodatkiem arkusza nori. Do tego klasyczne warzywa korzeniowe, koncentrat pomidorowy i gotowe! Taka „ryba” posmakuje nie tylko osobom będącym na diecie roślinnej – ale także rasowym mięsożercom. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,95/5
(z 21 ocen)
Tofuryba po grecku
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

390 kcal Kalorie
17 g Białko
23 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
180 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki

Tofuryba:

2
opakowania tofu
360 g
2
listki nori
5 g
2
łyżki mąki pszennej
24 g
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,3
łyżki cukru
2,5 g
6
łyżeczek oleju
30 g

Warzywa:

6
sztuk marchewki
480 g
3
sztuki pietruszki
150 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka cebuli
80 g
0,5
sztuki pora
70 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g
4
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
6
łyżeczek oleju
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

390 kcal Kalorie
17 g Białko
23 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
180 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Tofu kroimy na grubsze plastry. Przekładamy do pudełka z pokrywką lub woreczka strunowego.

2

Do tofu dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, tymianek, czosnek, cukier, sól i pieprz. Zamykamy i delikatnie potrząsamy, żeby całe tofu się opanierowało.

3

Tofu wyjmujemy na talerz. Nori kroimy na mniejsze prostokąty (na tyle kawałków ile mamy plasterków tofu). Każdy kawałek tofu delikatnie zwilżamy odrobiną wody i przyklejamy kawałeczek nori.

4

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy tofu i smażymy ok. 3 – 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odkładamy na talerz.

5

Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę, pietruszkę i selera trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora kroimy w plasterki.

6

Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy wszystkie warzywa, ziele angielskie, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy przez 3 – 4 minuty i dolewamy wodę. Wody wlewamy tyle, aby sięgała do połowy warzyw. Jeśli będzie parować, można dolewać jej więcej w trakcie duszenia.

7

Gdy warzywa zmiękną (może to zająć 15 – 20 minut), dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Możemy dolać odrobinę wody. Dusimy kolejne 2 – 3 minuty.

8

Tofurybę i warzywa przekładamy do naczynia tak jak lubimy – tofurybę możemy przykryć w całości warzywami lub położyć ją na wierzchu. Podajemy na ciepło lub zimno.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.