Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Wegańska ryba po grecku

Wegańska ryba po grecku

Wegańska ryba po grecku? Niby brzmi jak oksymoron…a jednak to możliwe! Oczywiście ryba nie jest w tej wersji rybą, a specjalnie przygotowanym tofu. Jego sekret tkwi jednak w panierce – chrupiącej i dobrze przyprawionej. Do tego duszone warzywa i gotowe: w 100% roślinna wersja klasycznego świątecznego dania już na Ciebie czeka. Podaj ją w Wigilię albo…zupełnie bez okazji. Wybór należy do Ciebie. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 5 ocen)
Wegańska ryba po grecku
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

450 kcal Kalorie
20 g Białko
19 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
432 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki

Warzywa:

2
sztuki marchwi
160 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera
100 g
0,2
opakowania passaty pomidorowej
150 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
sztuka liścia laurowego
1 g

Wegańska ryba:

1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
2
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
0,1
szklanki wody
30 g
3
listki nori
7,5 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Do podania:

3
kromki chleb żytniego
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

450 kcal Kalorie
20 g Białko
19 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
432 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą (tak, aby warzywa były przykryte). Dusimy na niewielkim ogniu do miękkości.

3

Dodajemy passatę, dusimy przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

W miseczce mieszamy: mąkę, sól, pieprz, paprykę, wodę oraz pokruszone nori.

5

Tofu kroimy w plastry. Obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

6

Tofu układamy na talerzu, zalewamy warzywami. Podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.