Tofu w sosie curry ze strączkami
Lubisz kuchnię indyjską? Nasz przepis na tofu w sosie curry ze strączkami poleca się na obiad! Znajdziesz tu prawdziwe „super trio” nasion roślin strączkowych – tofu, ciecierzycę i soczewicę. Dzięki temu danie zawiera aż 33 g białka, a dodatkowo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza czy cynku. Wartość odżywcza to jednak nie wszystko – bo liczy się też smak. A dbają o niego wyrazista pasta curry, kremowe mleczko kokosowe i aromatyczne listki kolendry. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              opakowania tofu naturalnego
             
                          
                360 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oleju rzepakowego
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              ząbki czosnku
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              plaster imbiru
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki żółtej pasty curry
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              opakowania mleczka kokosowego
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               ciecierzycy konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               soczewicy konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka marchewki
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            100 g 
           
         | 
        
           
               szpinaku
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki limonki
             
                          
                35 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              garść kolendry
             
                          
                4 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie oleju na złoty kolor. Odkładamy na bok. Strączki odcedzamy na sitku.
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i starty imbir, aż zaczną intensywnie pachnieć.
Dodajemy pastę curry i smażymy przez 1-2 minuty, mieszając, aby uwolnić aromaty.
Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Doprowadzamy do delikatnego wrzenia.
Dorzucamy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, ciecierzycę i soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Dodajemy podsmażone tofu i świeży szpinak. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie, a smaki się połączą.
Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem według smaku.
Gotowe curry podajemy na talerzu, posypując świeżą kolendrą.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.