Tarta ze szparagami
Lekka przekąska idealna na wiosnę i lato? Tarta ze szparagami będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu sezonowe, chrupiące szparagi, a całość perfekcyjnie sprawdzi się w upalne dni, gdy jedyne, o czym marzysz to orzeźwiający, delikatny posiłek. Taka tarta nie tylko świetnie smakuje, ale także zawiera moc wartościowych składników odżywczych. Jakich? Między innymi błonnika, folianów, żelaza czy wapnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
15
|
sztuk szparagów
450 g
|
5
|
łyżek śmietany
125 g
|
5
|
plastrów sera cheddar
75 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Szparagi obieramy, wkładamy do wrzącej wody, podgotowujemy przez 2-3 minuty i szybko przekładamy do zimnej wody.
W misce mieszamy śmietanę, starty ser, jajka, sól, pieprz i gałkę.
Na podpieczonym cieście układamy szparagi, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy przez 15-20 minut.