Tarta z porem, grzybami i serem pleśniowym
Masz ochotę na jesienny obiad inspirowany kuchnią francuską? Tarta z porem, grzybami i serem pleśniowym będzie strzałem w dziesiątkę! Kruche, pełnoziarniste ciasto łączy się tu z wyrazistym farszem na bazie pora, leśnych grzybów i sera camembert tworząc niepowtarzalną całość. Zresztą – takiego obiadu nie powstydziłby się prawdziwy mistrz kuchni. Jednak doznania smakowe to nie wszystko – bo znajdziesz tu też moc białka, błonnika, wapnia czy witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
30
|
sztuk grzybów
300 g
|
1
|
opakowanie sera camebert
120 g
|
6
|
łyżek śmietany 18%
150 g
|
3
|
sztuki jaja kurzego
168 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i formujemy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Ciasto wykładamy równomiernie na całą formę łącznie z bokami (możemy rozwałkować, albo wylepić ciastem całą foremkę). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki.
Pora siekamy w piórka. Grzyby myjemy i kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy por oraz grzyby, smażymy przez ok. 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podsmażone grzyby odkładamy do przestygnięcia, aby farsz był chłodny lub ewentualnie delikatnie ciepły.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, tryb góra-dół.
Jajka przeznaczone na farsz blendujemy razem ze śmietaną. Do mieszanki dodajemy drobno pokrojony lub starty na tarce ser. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy przestudzone grzyby i mieszamy.
Na spód tarty wykładamy farsz. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut do ścięcia farszu i zarumienienia ciasta.