Tarta z botwinką z cheddarem i ricottą

Tarta z botwinką z cheddarem i ricottą

Szukasz pomysłu na orzeźwiający obiad dla całej rodziny? Tarta z botwinką z cheddarem i ricottą będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu orzeźwiające liście botwinki, młode buraczki, wyrazisty cheddar, a także lekką niczym chmurka ricottę. Całości dopełniają jeszcze kruche ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej i aromatyczne przyprawy. Takiemu obiadowi trudno się oprzeć – a każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. To jednak nie koniec zalet tego przepisu – bo nasza tarta to także moc składników odżywczych – m.in. wapnia, żelaza czy folianów. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
95 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Tarta z botwinką z cheddarem i ricottą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
20 g Białko
24 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
357 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

20
łyżek maki pszennej pełnoziarnistej
300 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
10
łyżeczek masła
50 g
1
szczypta soli
0,25 g

Farsz:

300 g
 botwinki
2
sztuki jaja kurzego
112 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
20
łyżek ricotty
400 g
6
plastrów sera cheddar
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
20 g Białko
24 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
357 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy w kulkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Formę na ciasto smarujemy odrobiną masła i wykładamy ciasto równomiernie na całą formę łącznie z bokami. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

4

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

5

Botwinkę drobno kroimy razem z listkami. W garnku zagotowujemy wodę (ok szklanki) i dodajemy botwinkę oraz sok z cytryny. Całość parzymy pod przykryciem przez ok. 2 minuty, aż liście staną się intensywnie zielone, a łodygi delikatnie zmiękną. Wyłączamy palnik.

6

Do garnka dodajemy ricottę, starty ser, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

7

W tym czasie ponownie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra-dół.

8

Gotowy farsz przekładamy na wcześniej podpieczony spód.

9

Przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.