Tarta z jabłkami
Szukasz inspiracji na ciasto z jabłkami? Mam dla Ciebie przepis na tartę z jabłkami wykonaną na rewelacyjnym kruchym spodzie z mąki ryżowej, migdałowej i pełnoziarnistej. Ciasto jest lekkie i zdrowe, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kruchy spód i kruszonka: |
|
20
|
łyżeczek masła
100 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
10
|
łyżek mąki ryżowej
100 g
|
6
|
łyżek mąki migdałowej
60 g
|
8
|
łyżeczek siemienia lnianego
40 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
Wypełnienie: |
|
6
|
sztuk jabłek
900 g
|
3
|
łyżeczki cynamonu
12 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
3
|
sztuki białka jaj
105 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Masło rozdrabniamy. Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy siemię lniane, erytrol i masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki, mieszamy z cynamonem i erytrolem (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość erytrolu w zależności o kwaśności jabłek).
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozkładamy i uklepujemy po kawałeczku na formie do tarty i nakłuwamy spód widelcem.
Wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
Gdy spód będzie już podpieczony nakładamy jabłka.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać do niej erytrol.
Ubitą pianą przykrywamy jabłka. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy pianę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.