Szwedzkie klopsiki jak z IKEA
IKEA to nie tylko meble, ale także jedzenie uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Lubisz obiady z tej szwedzkiej sieci sklepów meblarskich? Postaw na nasz przepis – szwedzkie klopsiki jak z IKEA. Obok smakowitych, wieprzowych klopsików znajdziesz tu kwaskowatą żurawinę, delikatne ziemniaczane purée, śmietanowy sos i groszek. Innymi słowy: domowy obiad rodem z prawdziwej skandynawskiej kuchni. Takie danie dostarczy Ci mocy białka, potasu, folianów, polifenoli czy żelaza. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
porcja groszku mrożonego
150 g
|
3
|
łyżeczki sosu żurawinowego do mięs
45 g
|
Klopsiki: |
|
200 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
1,5
|
łyżki bułki tartej
15 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
0,5
|
szklanki bulionu warzynego
125 g
|
2
|
łyżki śmietany 18%
50 g
|
1
|
łyżeczka masła ekstra
5 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do 2 cm ponad wysokość ziemniaków i gotujemy do miękkości przez ok. 25-30 minut (czas liczony od zagotowania wody). Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy.
Groszek mrożony gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę siekamy, smażymy beztłuszczowo do zarumienienia. Bułkę tartą namaczamy w wodzie, cała bułka musi wchłonąć wodę.
Do mięsa dodajemy cebulę i namoczoną bułkę. Dokładnie wyrabiamy kilka minut. Doprawiamy solą i pierzem wedle uznania. Następnie formujemy małe klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki przez kilka minut z każdej strony do zarumienienia.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy do zezłocenia, stale mieszając. Stopniowo dolewamy bulion warzywny i chwilę gotujemy razem. Następnie dodajemy 2 łyżki bulionu do śmietany, dokładnie mieszamy i wlewamy do sosu. Całość doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Na talerzu układamy ziemniaki, klopsiki, groszek oraz sos żurawinowy. Całość polewamy przygotowanym sosem.