
Szarlotka królewska- z konkursu Podopiecznych

Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Biszkopt: |
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
5
|
łyżek cukru
50 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
Masa jabłkowa: |
|
10
|
sztuk jabłek
1500 g
|
2
|
opakowania galaretek cytrynowych
150 g
|
Krem śmietanowy: |
|
50
|
łyżek śmietany
500 g
|
10,4
|
łyżki mascarpone
250 g
|
2
|
łyżki żelatyny
16 g
|
10
|
łyżek pudru z erytrolu
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Ubijamy białka z cukrem i erytrolem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, olej, a potem delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
Przekładamy do formy (blacha 22 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut. Studzimy.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dusimy w garnku na niewielkiej mocy palnika, aż staną się miękkie. Mieszamy co jakiś czas, jeżeli zaczną się przypalać, możemy dodać odrobinę wody.
Do miękkich, gorący jabłek dodajemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Krem śmietanowy:
Śmietanę ubijamy z mascarpone i pudrem z erytrolu.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, po rozrobieniu żelatyna powinna być letnia, w razie potrzeby pozostawiamy do przestygnięcia, ale uważamy przed zestaleniem. Następnie wlewamy do ubitej śmietany, miksując na gładką masę.
Składanie ciasta:
Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, a potem krem.
Całość schładzamy w lodówce przez kilka godzin.