Ciasto z agrestem

Ciasto z agrestem

„Cierpka jak agrest, słodka jak bez…” – ten cytat znają chyba wszyscy fani książek z cyklu „Wiedźmin” Andrzeja Sapkowskiego. I choć powszechnie uprawiany w Polsce, agrest wciąż stanowi jeden z mniej docenianych owoców w naszej diecie. A to wielka szkoda! Ten zielony owoc jest bowiem świetnym źródłem witaminy C, beta-karotenu i błonnika, a dodatkowo cechuje się niskim indeksem glikemicznym. W trakcie sezonu warto więc po niego sięgać – na przykład wykorzystując nasz przepis na ciasto z agrestem. Do jego przygotowania wystarczy 7 składników – w tym bezkaloryczny erytrytol i pełen probiotyków jogurt naturalny. Koniecznie wypróbuj i ciesz się smakiem lata zamkniętym w pysznym deserze!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ciasto z agrestem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
11 g Białko
24 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
235 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jajek
112 g
0,6
opakowania jogurtu naturalnego
250 g
20
łyżeczek oleju rzepakowego
100 g
25
łyżek mąki pszennej
300 g
30
łyżeczek erytrolu
150 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
200 g
 agrestu

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
11 g Białko
24 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
235 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.

2

W misce miksujemy jajka, jogurt, olej. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy dalej do połączenia składników.

3

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Na ciasto wykładamy agrest.

5

Pieczemy przez około 45 minut, do suchego patyczka. Pozostawiamy przez chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiach.

6

Kroimy po ostygnięciu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.