Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Masz ochotę na lato na talerzu? Postaw na ciasto z rabarbarem, czyli przepis na smak gorących dni zamknięty w pysznym i zdrowym deserze. Pysznym: bo różowo-czerwone łodyżki rabarbaru sprawiają, że ciasto zyskuje niepowtarzalne słodko-kwaśne nuty. I zdrowym, bo zamiast cukru znajdziesz tu ksylitol, a zamiast mąki rafinowanej – mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do tego chrupiące płatki migdałów i gotowe – czeka na Ciebie ciasto bogate w witaminy z grupy B, błonnik, potas i składniki mineralne. Koniecznie wypróbuj i rozkoszuj się smakiem!

15 min
Czas przygotowania
105 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Ciasto z rabarbarem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

331 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
49 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

15
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
9
łyżeczek masła
45 g
1
szczypta soli
0,25 g

Nadzienie:

3,5
łodygi rabarbaru
385 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g

Do podania:

20 g
 płatków migdałów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

331 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
49 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.

2

W miseczce umieszczamy rabarbar, ksylitol i sok z cytryny. Pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z mąka.

3

Składniki ciasta łączymy ze sobą szybko wyrabiając, tworzymy kulę z ciasta i przekładamy do lodówki na min. 10 minut.

4

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie góra-dół.

5

Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 35 cm i układamy na papierze do pieczenia na blaszce, na środek wkładamy nasze owoce i składamy ciasto do środka, aby utworzyć brzegi.

6

Pieczemy w piekarniku przez 30-35 minut.

7

Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?