Szarlotka

Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,82/5
(z 429 ocen)
Szarlotka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

340 kcal Kalorie
8 g Białko
16 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
94 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

3
sztuki jajek
168 g
12,5
łyżki mąki pszennej
150 g
12,5
łyżki mąki owsianej
150 g
20
łyżeczek masła
100 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
5 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g

Nadzienie:

7
sztuk jabłek
1000 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
3
łyżeczki cynamonu
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

340 kcal Kalorie
8 g Białko
16 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
94 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę

2

Dodajemy erytrol i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy

3

Smażymy na głębokiej patelni bądź w garnku, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać

4

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy na gładką masę

5

Następnie oddzielany około 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki

6

Dno formy wykładamy papierem, boki smarujemy masłem

7

Pozostałą część ciasta wykładamy do przygotowanej formy dokładnie formujemy dno i boki formy

8

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach

9

Wykładamy na zapieczone ciasto jabłka i posypujemy resztą ciasta, którą trzymaliśmy w lodówce

10

Pieczemy około 30 minut i 180 stopniach

11

Gdy ciasto wystygnie jest gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?