
Szarlotka z mąki owsianej z aromatycznym cynamonem
Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
12,5
|
łyżki mąki pszennej
150 g
|
12,5
|
łyżki mąki owsianej
150 g
|
20
|
łyżeczek masła
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
5 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
Nadzienie: |
|
6,5
|
sztuki jabłek
1000 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
3
|
łyżeczki cynamonu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (ok. 1 cm). Dodajemy erytrol oraz cynamon wedle uznania, wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy jabłka na głębokiej patelni bądź w garnku, na małym ogniu, aż owoce będą miękkie i zaczną się rozpadać. Mieszamy i ugniatamy na gładką masę.
Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i zagniatamy do połączenia składników i uzyskania elastycznego ciasta. Następnie oddzielamy około 1/3 ciasta i wkładamy tę część do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).
Dno formy (tortownica 24 cm) wykładamy papierem, boki smarujemy masłem.
Pozostałą część ciasta równomiernie wykładamy w przygotowanej formie, dokładnie formujemy dno i boki.
Pieczemy spód przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód i posypujemy resztą pokruszonego ciasta, którą trzymaliśmy w lodówce. Ciasto możemy również zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szarlotkę pieczemy przez ok. 30 minut w tej samej temperaturze, co spód. Gotowe ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Fit szarlotka Respo, czyli zdrowa alternatywa tradycyjnego deseru
Fit szarlotka to idealna propozycja dla osób szukających zdrowszych wersji swoich ulubionych ciast. Ten przepis nie zawiera cukru ani soli, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o linię i zdrową dietę. Zamiast cukru użyto erytrytolu, który dodaje naturalnej słodyczy, a jednocześnie doskonale sprawdza się w przypadku osób na diecie. To ciasto świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje!
Przepis na szarlotkę fit dla osób, które rzadko pieką
Wielu osobom wydaje się, że szarlotka to… trudne do przygotowania ciasto. Niekoniecznie! Nasz przepis zawiera krótką listę składników, a do tego jest naprawdę łatwa do przygotowania. Czy taką fit szarlotkę można jeść na diecie? Jak najbardziej! Dieta wcale nie oznacza, że trzeba odmawiać sobie swoich ulubionych produktów. Wystarczy wybrać nasz przepis, a jeśli czujemy taką potrzebę, to do szarlotki dodać odrobiny owoców lub skyru. Dzięki temu kawałek ciasta będzie jeszcze bardziej pełnowartościowy.