
Szarlotka
Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych ciast, z którego nie musisz rezygnować, jeśli dbasz o sylwetkę i zdrowie, wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania jest idealna dla wszystkich lubiących ciasta.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
12,5
|
łyżki mąki pszennej
150 g
|
12,5
|
łyżki mąki owsianej
150 g
|
20
|
łyżeczek masła
100 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
5 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
Nadzienie: |
|
6,7
|
sztuki jabłek
1000 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
3
|
łyżeczki cynamonu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy erytrol i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy na głębokiej patelni bądź w garnku, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, mieszamy i ugniatamy na gładką masę.
Składniki na ciasto wkładamy do miski i ugniatamy na gładką masę. Następnie oddzielamy około 1/3 ciasta i wkładamy do lodówki.
Dno formy (tortownica 24 cm) wykładamy papierem, boki smarujemy masłem.
Pozostałą część ciasta wykładamy do przygotowanej formy dokładnie formujemy dno i boki formy.
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, tryb góra-dół..
Wykładamy na zapieczone ciasto jabłka i posypujemy resztą pokruszonego ciasta, którą trzymaliśmy w lodówce.
Pieczemy około 30 minut i 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie jest gotowe do jedzenia. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
