Szakszuka z tofu i warzywami
Oto pyszny i bardzo pożywny przepis na danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Niekwestionowany ulubieniec wielu osób, a szczególnie tych, którzy lubią sycące i rozgrzewające posiłki. Trudno im się dziwić, wystarczy, że cudowny zapach rozniesie się po domu i od razu robi się jakoś przyjemniej. Szakszuka z tofu i warzywami z pewnością poprawi Ci humor po ciężkim dniu.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
1
|
kromka chleba razowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni z oliwą z oliwek dusimy pokrojony czosnek i cebulę. Gdy warzywa nam się zeszklą, dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość dalej smażymy.
Gdy warzywa nam się podsmażą, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość należy doprawić sosem sojowym, pieprzem, kminem rzymskim i zagotować.
Do gotującego sosu dodajemy pokrojone w kostkę tofu i dokładnie mieszamy, aby przeszło smakiem.
Całość przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem. Smacznego!