Szakszuka z chorizo
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jaj
168 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
9
|
plastrów chorizo
63 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
łyżeczka natki
5 g
|
2
|
kromki chleba
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Patelnię rozgrzewamy i wlewamy olej. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na patelni do zarumienienia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Smażymy minutę.
Kiełbaskę obieramy z osłonki. Kroimy chorizo na drobne kawałki i dodajemy na patelnie. Smażymy aż zacznie się rumienić.
Wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką. Gotujemy pomidory przez około 10 minut, aż lekko zgęstnieją.
Łyżką robimy wgłębienie na jajka. Do każdego dołka wbijamy jajko. Przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną zgodnie z Twoimi upodobaniami, około 5-7 minut.
Posypujemy posiekaną świeżą pietruszką. Podajemy z pieczywem.