Szakszuka z chorizo

Szakszuka z chorizo

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,84/5
(z 19 ocen)
Szakszuka z chorizo
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

438 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
765 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jaj
168 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
9
plastrów chorizo
63 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
2
łyżeczki oleju
10 g
1
łyżeczka natki
5 g
2
kromki chleba
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

438 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
765 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy olej. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na patelni do zarumienienia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Smażymy minutę.

2

Kiełbaskę obieramy z osłonki. Kroimy chorizo na drobne kawałki i dodajemy na patelnie. Smażymy aż zacznie się rumienić.

3

Wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką. Gotujemy pomidory przez około 10 minut, aż lekko zgęstnieją.

4

Łyżką robimy wgłębienie na jajka. Do każdego dołka wbijamy jajko. Przykrywamy patelnię i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną zgodnie z Twoimi upodobaniami, około 5-7 minut.

5

Posypujemy posiekaną świeżą pietruszką. Podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.