Sushi babeczki

Sushi babeczki

Uwielbiasz sushi? Postaw na przepis idealny dla tych, którzy najchętniej jedliby to japońskie danie na śniadanie, obiad i kolację. Sushi babeczki to kreatywny pomysł na smak sushi zamknięty w uroczym kształcie muffinek – i niewymagający zawijania! Znajdziesz w nim wszystkie podstawowe składniki dobrego sushi – ryż, nori, łososia, a także ogórka i awokado. Całość dopełnia marynata z syropem klonowym i octem ryżowym w rolach głównych. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,68/5
(z 41 ocen)
Sushi babeczki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

593 kcal Kalorie
29 g Białko
27 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1483 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
200 g
 łososia świeżego
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
3
łyżeczki sosu teriyaki
30 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
4
listki nori
10 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka awokado
140 g

Ryż do sushi:

100 g
 ryżu arborio
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1,5
łyżki octu ryżowego
15 g
6
szczypt soli
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

593 kcal Kalorie
29 g Białko
27 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1483 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż przepłukujemy i przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

3

Rybę kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy sosem teriyaki, octem ryżowym, sosem sojowym i syropem klonowym. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut do zarumienienia ryby.

4

Nori przecinamy nożyczkami na cztery części, tak by powstały nam kwadraty.

5

Ogórek i awokado kroimy w drobną kostkę.

6

Na kwadratach nori układamy porcje ryżu, następnie czekamy chwilę, aż nori zmięknie i przekładamy nori z ryżem do foremek na babeczki. Następnie kładziemy rybę i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut w zależności od grubości kawałków ryby.

7

Na podpieczonych babeczkach układamy kawałki ogórka i awokado. Jeżeli w naczyniu żaroodpornym pozostało nam marynaty, możemy na koniec polać nią gotowe babeczki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.