Sushi babeczki
Uwielbiasz sushi? Postaw na przepis idealny dla tych, którzy najchętniej jedliby to japońskie danie na śniadanie, obiad i kolację. Sushi babeczki to kreatywny pomysł na smak sushi zamknięty w uroczym kształcie muffinek – i niewymagający zawijania! Znajdziesz w nim wszystkie podstawowe składniki dobrego sushi – ryż, nori, łososia, a także ogórka i awokado. Całość dopełnia marynata z syropem klonowym i octem ryżowym w rolach głównych. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
łososia świeżego
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
3
|
łyżeczki sosu teriyaki
30 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
4
|
listki nori
10 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
Ryż do sushi: |
|
100 g
|
ryżu arborio
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1,5
|
łyżki octu ryżowego
15 g
|
6
|
szczypt soli
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przepłukujemy i przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Rybę kroimy w grubszą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy sosem teriyaki, octem ryżowym, sosem sojowym i syropem klonowym. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut do zarumienienia ryby.
Nori przecinamy nożyczkami na cztery części, tak by powstały nam kwadraty.
Ogórek i awokado kroimy w drobną kostkę.
Na kwadratach nori układamy porcje ryżu, następnie czekamy chwilę, aż nori zmięknie i przekładamy nori z ryżem do foremek na babeczki. Następnie kładziemy rybę i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut w zależności od grubości kawałków ryby.
Na podpieczonych babeczkach układamy kawałki ogórka i awokado. Jeżeli w naczyniu żaroodpornym pozostało nam marynaty, możemy na koniec polać nią gotowe babeczki.