Sushi balls

Sushi balls

Kochasz sushi, ale pracochłonny proces przygotowania Cię zniechęca? Wypróbuj nasz przepis na sushi balls, czyli połączenie prostoty wykonania ze smakiem najpopularniejszej japońskiej potrawy. Znajdziesz tu wszystko to, co sprawia, że sushi to…sushi. Na miejscu meldują się bowiem: ugotowany do „lepkości” ryż, nori, łosoś czy ocet ryżowy. Wystarczy, że połączysz je w jedną masę, uformujesz kulki i już. Możesz cieszyć się ulubionym smakiem albo podzielić się nim z zaproszonymi gośćmi. Koniecznie wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sushi balls
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

358 kcal Kalorie
19 g Białko
12 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
1880 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
100 g
 ryżu arborio

Do ryżu:

2
łyżeczki erytrolu
10 g
1,5
łyżki octu ryżowego
15 g
6
szczypt soli
1,5 g

Dodatki:

2
listki nori
5 g
1
sztuka ogórka
150 g
2,4
łyżki serka śmietankowego
60 g
100 g
 łososia wędzonego

Do podania:

3
łyżki sosu sojowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

358 kcal Kalorie
19 g Białko
12 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
1880 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, tak, aby był lepki. Studzimy.

2

W miseczce dokładnie mieszamy ocet, sól i erytrol. Zaprawkę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy.

3

Nori tniemy na małe kawałki. Łososia i ogórka kroimy w drobną kostkę.

4

W misce mieszamy ryż, nori, łososia, ogórka i serek śmietankowy. Formujemy kulki.

5

Gotowe kulki sushi podajemy z sosem sojowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?