![Ryż smażony z warzywami i tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204544/004A3310_1484x835.jpg)
Ryż smażony z warzywami i tofu
Masz ochotę na aromatyczny obiad w wersji wege? Wypróbuj nasz przepis na ryż smażony z warzywami i tofu! Jego sekret? Idealne połączenie przypraw – w tym rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Do tego moc świeżych warzyw, delikatne tofu, wyrazisty sos sojowy i gotowe. Pyszny, zbilansowany obiad już na Ciebie czeka!
![Ryż smażony z warzywami i tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204541/004A3310_640x640.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka marchwii
80 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1,5
|
łodygi selera naciowego
67 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
6
|
łyżeczek szczypiorku
30 g
|
1
|
plaster imbiru (2cm)
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu mielonego
2 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Czosnek drobno siekamy, pora kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Do pora z czosnkiem dodajemy pokrojony w cienkie paski seler naciowy, pokrojoną marchew, tarty imbir i pokrojone tofu. Wszystkie składniki smażymy chwilę razem, zalewamy odrobiną wody i sosem sojowym.
Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i przyprawy, całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw, krótko podsmażamy i mieszamy.
Smacznego!