Stir-fry z tofu, brokułem, komosą i sezamem
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
komosy ryżowej
|
250 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
4
|
łyżeczki oleju sezamowego
20 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
plastra imbiru
02,5 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
4
|
łyżeczki sezamu
20 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy połowę oleju sezamowego, podsmażamy tofu na złoty kolor przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy na talerz.
Brokuła oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3-4 minuty.
Paprykę kroimy w paseczki.
Na patelni po smażeniu tofu, rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy posiekany czosnek i imbir. Dodajemy tofu, brokuła, paprykę i komosę, mieszamy. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki i miód, mieszamy do połączenia smaków. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.
Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.