Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Stir-fry z tofu, brokułem, komosą i sezamem

Stir-fry z tofu, brokułem, komosą i sezamem

Przepis na szybki, pełnowartościowy i wegański posiłek gotowy w zaledwie pół godziny? Mamy na to sposób – stir-fry z tofu, brokułem, komosą i sezamem spełnia wszystkie powyższe kryteria! To kolorowe danie pełne jest wartości odżywczych. Znajdziesz w nim roślinne białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i antyoksydanty. Chrupiącego brokuła i paprykę, złociste tofu i lekko orzechową komosę ryżową w całość łączy aromatyczny sos na bazie czosnku, miodu, imbiru, soku z limonki i sosu sojowego. Ten wyrazisty, inspirowany kuchnią azjatycką posiłek, świetnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad lub kolację w chłodny dzień. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Stir-fry z tofu, brokułem, komosą i sezamem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

515 kcal Kalorie
25 g Białko
26 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
345 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 komosy ryżowej
250 g
 brokuła
1
sztuka papryki
170 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
4
łyżeczki oleju sezamowego
20 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
plastra imbiru
02,5 g
1
łyżeczka miodu
12 g
4
łyżeczki sezamu
20 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

515 kcal Kalorie
25 g Białko
26 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
345 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę.

3

Na patelni rozgrzewamy połowę oleju sezamowego, podsmażamy tofu na złoty kolor przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy na talerz.

4

Brokuła oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3-4 minuty.

5

Paprykę kroimy w paseczki.

6

Na patelni po smażeniu tofu, rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy posiekany czosnek i imbir. Dodajemy tofu, brokuła, paprykę i komosę, mieszamy. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki i miód, mieszamy do połączenia smaków. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

7

Sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.