Smażone rzodkiewki z kanapkami
Twarożek z rzodkiewką i chlebem? Śniadaniowa klasyka! Ale jeśli masz ochotę na jej mały upgrade, to polecamy nasz przepis na smażone rzodkiewki z kanapkami. Sekretem tej prostej potrawy są specjalnie przygotowane rzodkiewki – usmażone na oliwie, z czosnkiem, kolendrą i sezamem. Dzięki temu tradycyjny śniadaniowy twarożek zyskuje zupełnie nowy wymiar. Efekt? Posiłek, któremu trudno się oprzeć. Koniecznie wypróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
0,5
|
opakowania sera twarogowego półtłustego
125 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
Rzodkiewki: |
|
8
|
sztuk rzodkiewek
120 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Twaróg rozdrabniamy widelcem i łączymy z jogurtem. Dodajemy sól, pieprz oraz szczypiorek, dokładnie mieszamy.
Rzodkiewki myjemy i przecinamy na połówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną kolendrę oraz sezam, podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy rzodkiewki, posypujemy przyprawami, smażymy przez ok. 5 minut, dokładnie mieszamy.
Gotowe rzodkiewki przekładamy do miseczki i zjadamy z kanapkami.