Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Wege smalec to coraz popularniejszy dodatek do kanapek – i idealna opcja dla fanów swojskich smaków. Jak go przygotować? Postaw na nasz przepis na smalec z fasoli i przekonaj się, że nie jest to trudne. Wystarczy, że białą fasolę z puszki zblendujesz ze śliwkami suszonymi, jabłkiem oraz cebulę i gotowe! Taki smalec perfekcyjnie komponuje się ze świeżym pieczywem i ogórkiem małosolnym. I co najważniejsze – dostarcza mocy żelaza, wapnia i magnezu. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Smalec z fasoli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

544 kcal Kalorie
22 g Białko
13 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
1360 mg Sód
24 g Błonnik

Składniki
400 g
 fasoli białej konserwowej
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
sztuki jabłka
75 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
60 g
 śliwek suszonych
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Do podania:

4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
2
sztuki ogórka małosolnego
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

544 kcal Kalorie
22 g Białko
13 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
1360 mg Sód
24 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Śliwki namaczamy w chłodnej wodzie ok. 30 min, namoczone śliwki odsączamy.

2

Fasolę z puszki wykładamy na sitko na kilka minut, aby odsączyć nadmiar wody.

3

Śliwki, jabłko i cebulę kroimy w kostkę.

4

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

5

Gotowy smalec z fasoli podajemy razem z pieczywem i pokrojonymi warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.