Smalec z fasoli
Wege smalec to coraz popularniejszy dodatek do kanapek – i idealna opcja dla fanów swojskich smaków. Jak go przygotować? Postaw na nasz przepis na smalec z fasoli i przekonaj się, że nie jest to trudne. Wystarczy, że białą fasolę z puszki zblendujesz ze śliwkami suszonymi, jabłkiem oraz cebulę i gotowe! Taki smalec perfekcyjnie komponuje się ze świeżym pieczywem i ogórkiem małosolnym. I co najważniejsze – dostarcza mocy żelaza, wapnia i magnezu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
fasoli białej konserwowej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
60 g
|
śliwek suszonych
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
2
|
sztuki ogórka małosolnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Śliwki namaczamy w chłodnej wodzie ok. 30 min, namoczone śliwki odsączamy.
Fasolę z puszki wykładamy na sitko na kilka minut, aby odsączyć nadmiar wody.
Śliwki, jabłko i cebulę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowy smalec z fasoli podajemy razem z pieczywem i pokrojonymi warzywami.