Smalec z fasoli
Wege smalec to coraz popularniejszy dodatek do kanapek – i idealna opcja dla fanów swojskich smaków. Jak go przygotować? Postaw na nasz przepis na smalec z fasoli i przekonaj się, że nie jest to trudne. Wystarczy, że białą fasolę z puszki zblendujesz ze śliwkami suszonymi, jabłkiem oraz cebulę i gotowe! Taki smalec perfekcyjnie komponuje się ze świeżym pieczywem i ogórkiem małosolnym. I co najważniejsze – dostarcza mocy żelaza, wapnia i magnezu. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            400 g 
           
         | 
        
           
               fasoli białej konserwowej
             
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki cebuli
             
                          
                40 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              sztuki jabłka
             
                          
                75 g
               
                       | 
          
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                20 g
               
                       | 
          
| 
           
            60 g 
           
         | 
        
           
               śliwek suszonych
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu czarnego
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki majeranku
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
          Do podania: | 
          |
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              kromki chleba żytniego razowego
             
                          
                120 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki ogórka małosolnego
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Śliwki namaczamy w chłodnej wodzie ok. 30 min, namoczone śliwki odsączamy.
Fasolę z puszki wykładamy na sitko na kilka minut, aby odsączyć nadmiar wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy majeranek i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut, aż będą miękkie i lekko się zarumienią.
Do blendera wrzucamy fasolę, śliwki, przesmażone jabłko z cebulą, sól i pieprz. Blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowy smalec z fasoli podajemy razem z pieczywem i pokrojonymi warzywami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.