![Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/04110601/004A5797s.jpg)
Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem
Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem to świetne rozwiązanie dla tych, którym znudziły się klasyczne kanapki z szynką i serem. To nie tylko kreatywny sposób na pełnowartościowy posiłek — to też prawdziwa bomba witaminowa! Jakich? Znajdziesz tu m.in. witaminę B1, C, K i foliany. Smacznego!
![Pasta z soczewicy z papryką, pomidorem, cukinią i pieczywem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/04110621/kanapki.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
soczewicy zielonej
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
99,99 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa.
Gdy warzywa będą miękkie, wsypujemy soczewicę, podsmażamy chwilę. Zalewamy wodą do poziomu składników i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną soczewicę z warzywami przekładamy do naczynia. Doprawiamy papryką wędzoną, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę.
Pomidora kroimy.
Pastę podajemy z pieczywem i świeżym pomidorem. Smacznego!