Sernik na spodzie pełnoziarnistym
Sernik na spodzie pełnoziarnistym to super prosta „fit” wersja klasycznego polskiego ciasta. Z naszego przepisu przygotujesz sernik dla całej rodziny — idealny na Święta…i nie tylko! Takie ciasto świetnie zaspokoi Twój apetyt na słodkie co nieco — a jego dodatkowym atutem jest wysoka zawartość białka oraz wapnia. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód: |
|
8
|
łyżeczek masła
40 g
|
13
|
sztuk herbatników pełnoziarnistych
130 g
|
Masa: |
|
1
|
opakowanie twarogu mielonego
1000 g
|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
24
|
łyżeczki erytrolu
120 g
|
2
|
łyżki mąki ziemniaczanej
20 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasteczka kruszymy w blenderze lub ręcznie na drobne kawałki, dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i ubijamy. Odstawiamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, tryb góra-dół.
Przygotowujemy masę serową: w naczyniu miksera łączymy jajka oraz erytrol, miksujemy 2 minuty. Następnie dodajemy ser, miksujemy kolejne 2 minuty. Na koniec dodajemy ekstrakt oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do momentu, aż znikną grudki.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na środkowej półce przez 60-65 minut. Sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej po ostygnięciu włożyć sernik do lodówki na co najmniej 6 godzin.