Sernik na spodzie z płatków owsianych

Sernik na spodzie z płatków owsianych

Kto nie lubi słodkiego sernika? Zdecydowanie większość lubi smak sernika, ponieważ to proste, ale bardzo dobre ciasto. Oto wersja light dla każdego kto lubi zjeść więcej. Płatki owsiane i masło orzechowe nadaje tej klasycznej słodkości oryginalny smak.

20 min
Czas przygotowania
200 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sernik na spodzie z płatków owsianych
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

238 kcal Kalorie
16 g Białko
12 g Tłuszcze
17 g Węglowodany
81 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki

Masa serowa:

2
opakowania twarogu półtłustego
500 g
0,9
opakowania jogurtu naturalnego 2%
350 g
7
łyżeczek waniliowego budyniu w proszku bez cukru
35 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g

Spód:

10
łyżek płatków owsianych
100 g
10
łyżeczek masła orzechowego
100 g
6
łyżeczek masła extra
30 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

238 kcal Kalorie
16 g Białko
12 g Tłuszcze
17 g Węglowodany
81 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Do miski wsypujemy płatki owsiane i masło orzechowe, dodajemy masło oraz miód i blendujemy całość.

2

Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 cm) i rozprowadzamy na spodzie, równomiernie lekko dociskając.

3

Spód wstawiamy do lodówki na około 60 minut.

4

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wkładamy ser, jogurt, budyń, jajka i erytrol. Wszystkie składniki blendujemy lub miksujemy mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę możemy dosłodzić erytrolem według własnego smaku.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni tryb góra-dół lub 160 stopni w termoobiegu.

6

Schłodzony spód wyjmujemy z lodówki, posypujemy cynamonem i wylewamy masę serową, równomiernie ją rozprowadzając.

7

Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolną kratkę i pieczemy przez 50 minut, aż wierzch będzie ścięty, ale nie spieczony (sprawdzamy sernik, nakłuwając patyczkiem, jeśli patyczek jest bardzo lepki, wydłużamy czas pieczenia).

8

BARDZO WAŻNE! Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, gdzie wlewamy wodę. Po upływie 50 minut wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku do ostudzenia na około 30 minut. Po ostudzeniu jest gotowy do jedzenia! Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.