Sernik na spodzie z płatków owsianych
Kto nie lubi słodkiego sernika? Zdecydowanie większość lubi smak sernika, ponieważ to proste, ale bardzo dobre ciasto. Oto wersja light dla każdego kto lubi zjeść więcej. Płatki owsiane i masło orzechowe nadaje tej klasycznej słodkości oryginalny smak.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Masa serowa: |
|
2
|
opakowania twarogu półtłustego
500 g
|
0,9
|
opakowania jogurtu naturalnego 2%
350 g
|
7
|
łyżeczek waniliowego budyniu w proszku bez cukru
35 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
Spód: |
|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
10
|
łyżeczek masła orzechowego
100 g
|
6
|
łyżeczek masła extra
30 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy płatki owsiane i masło orzechowe, dodajemy masło oraz miód i blendujemy całość.
Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 cm) i rozprowadzamy równomiernie lekko dociskając.
Następnie wstawiamy do lodówki na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Do miski wrzucamy ser, jogurt, budyń, jajka i erytrol. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ostudzony spód wyjmujemy z lodówki, posypujemy cynamonem i wylewamy masę serową, równomiernie ją rozprowadzając.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (tryb góra-dół) na kratce i pieczemy przez 50 minut.
BARDZO WAŻNE!
Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, gdzie wlewamy wodę. Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku do ostudzenia na około 30 minut. Po ostudzeniu sernik jest gotowy do jedzenia! Smacznego!