
Sernik na spodzie z płatków owsianych
Kto nie lubi słodkiego sernika? Zdecydowanie większość lubi smak sernika, ponieważ to proste, ale bardzo dobre ciasto. Oto wersja light dla każdego kto lubi zjeść więcej. Płatki owsiane i masło orzechowe nadaje tej klasycznej słodkości oryginalny smak.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Masa serowa: |
|
2
|
opakowania twarogu półtłustego
500 g
|
0,9
|
opakowania jogurtu naturalnego 2%
350 g
|
7
|
łyżeczek waniliowego budyniu w proszku bez cukru
35 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
Spód: |
|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
10
|
łyżeczek masła orzechowego
100 g
|
6
|
łyżeczek masła extra
30 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy płatki owsiane i masło orzechowe, dodajemy masło oraz miód i blendujemy całość.
Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 cm) i rozprowadzamy na spodzie, równomiernie lekko dociskając.
Spód wstawiamy do lodówki na około 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski wkładamy ser, jogurt, budyń, jajka i erytrol. Wszystkie składniki blendujemy lub miksujemy mikserem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę możemy dosłodzić erytrolem według własnego smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni tryb góra-dół lub 160 stopni w termoobiegu.
Schłodzony spód wyjmujemy z lodówki, posypujemy cynamonem i wylewamy masę serową, równomiernie ją rozprowadzając.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolną kratkę i pieczemy przez 50 minut, aż wierzch będzie ścięty, ale nie spieczony (sprawdzamy sernik, nakłuwając patyczkiem, jeśli patyczek jest bardzo lepki, wydłużamy czas pieczenia).
BARDZO WAŻNE! Aby sernik nam nie opadł, był wilgotny i smaczny pod kratką z ciastem do piernika wkładamy blachę do pieczenia, gdzie wlewamy wodę. Po upływie 50 minut wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku do ostudzenia na około 30 minut. Po ostudzeniu jest gotowy do jedzenia! Smacznego!