
Serek wiejski z warzywami
8 składników i bardzo proste przygotowanie? Serek wiejski z warzywami poleca się na śniadanie lub kolację! To świetna, lekkostrawna opcja pełna żelaza, beta-karotenu, wapnia oraz polifenoli, perfekcyjna także dla wrażliwego układu pokarmowego. A do tego pyszny smak, który łączy w sobie lekko słodkie warzywa, aromatyczne przyprawy i orzeźwiający serek wiejski. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie serka wiejskiego naturalnego
200 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka buraka ugotowanego
100 g
|
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy marchewkę, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Przekładamy plasterki do garnka, zalewamy zimną wodą – około dwa razy więcej wody niż objętość marchwi.
Gotujemy na dużym ogniu do momentu wrzenia, zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy i gotujemy przez około 10–15 minut, aż marchewka będzie miękka (widelec powinien wchodzić bez oporu). Odcedzamy marchewkę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli jednak chcemy skorzystać z surowych, również gotujemy do miękkości. Kroimy w cienki plasterki.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół lub 180°C termoobieg).
Układamy plasterki marchewki i buraka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem wedle uznania.
Pieczemy przez 10–15 minut, aż brzegi plasterków lekko się zrumienią. W tym czasie możemy również podpiec pieczywo, jeśli chcemy, żeby było chrupiące.
Serek wiejski doprawiamy opcjonalnie solą i pieprzem do smaku.
Pieczywo skrapiamy oliwą. Następnie na każdej kromce rozkładamy serek, a na wierzchu układamy upieczone plasterki warzyw.