
Sałatka z zielonej soczewicy, szparagów i truskawek
Czerwiec na talerzu? Sałatka z zielonej soczewicy, szparagów i truskawek poleca się na lunch, obiad albo drugie śniadanie! Soczyste, zielone szparagi łączą się tu bowiem ze słodkimi truskawkami, szpinakiem i orzechami włoskimi tworząc pyszną mieszankę. O sytość dba za to pełna białka i błonnika soczewica, zaś dzieła dopełnia dressing miodowo-musztardowy. Gotowa sałatka cudownie orzeźwi i perfekcyjnie sprawdzi się w gorące dni. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
zielonej soczewicy
|
8,3
|
sztuki zielonych szparagów
250 g
|
150 g
|
truskawek
|
100 g
|
szpinaku
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
Dressing: |
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
1,5
|
łyżki octu balsamicznego
15 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
łyżeczki musztardy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i kroimy je na mniejsze kawałki (np. na 2 lub 3 części, w zależności od długości). Rozgrzewamy suchą patelnię grillową i grillujemy szparagi, aż będą lekko zrumienione i zmiękną – trwa to około 5–7 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Truskawki myjemy i kroimy na połówki.
Orzechy włoskie drobno siekamy i prażymy na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż lekko się zarumienią i uwolnią aromat. Odstawiamy.
Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy dressing: w małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, musztardę, sól i pieprz, aż do uzyskania jednolitego sosu.
W dużej misce łączymy ostudzoną soczewicę, grillowane szparagi, truskawki, liście szpinaku i posiekane orzechy.
Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy tuż przed podaniem.