Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z wątróbką

Sałatka z wątróbką

Niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidzą – wątróbka ma bowiem charakterystyczny smak i teksturę. Zaliczasz się do fanów tego popularnego produktu z grupy podrobów? Nasz przepis jest dla Ciebie! Sałatka z wątróbką to świetny sposób na włączenie podrobów do diety – i uzupełnienie jadłospisu w żelazo oraz witaminy z grupy B. Obok drobiowej wątróbki znajdziesz tu soczystą gruszkę, szpinak, pomidorki i słodki, miodowy dressing. Pyszne doznania smakowe gwarantowane – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z wątróbką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
435 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
150 g
 wątróbki drobiowej
2
łyżki mąki pszennej
24 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka gruszki
130 g
50 g
 szpinaku
6
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dressing:

1
łyżka octu balsamicznego
10 g
0,1
szklanki wody
15 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
1
łyżeczka musztardy
10 g

Do podania:

4
kromki chleba żytniego razowego
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
435 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubszą kostkę. Oprószamy mąką, strzepujemy jej nadmiar.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy wątróbkę przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiana, ale miękka w środku. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

3

Gruszkę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni do zarumienienia. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

4

W miseczce mieszamy składniki dressingu.

5

Układamy na talerzu szpinak, gruszkę i pomidorki. Rozkładamy podsmażoną wątróbkę na wierzchu sałatki.

6

Polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.