Sałatka z wątróbką
Niektórzy ją uwielbiają, inni nienawidzą – wątróbka ma bowiem charakterystyczny smak i teksturę. Zaliczasz się do fanów tego popularnego produktu z grupy podrobów? Nasz przepis jest dla Ciebie! Sałatka z wątróbką to świetny sposób na włączenie podrobów do diety – i uzupełnienie jadłospisu w żelazo oraz witaminy z grupy B. Obok drobiowej wątróbki znajdziesz tu soczystą gruszkę, szpinak, pomidorki i słodki, miodowy dressing. Pyszne doznania smakowe gwarantowane – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
wątróbki drobiowej
|
2
|
łyżki mąki pszennej
24 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka gruszki
130 g
|
50 g
|
szpinaku
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dressing: |
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
15 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w grubszą kostkę. Oprószamy mąką, strzepujemy jej nadmiar.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy wątróbkę przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiana, ale miękka w środku. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Gruszkę kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni do zarumienienia. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
Układamy na talerzu szpinak, gruszkę i pomidorki. Rozkładamy podsmażoną wątróbkę na wierzchu sałatki.
Polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.