Sałatka z tofu z sosem sezamowym
Wyrazista, sycąca i….kolorowa! Taka jest nasza sałatka z tofu i sosem sezamowym. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły – albo orzeźwiający posiłek zjedzony w domowym zaciszu. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim kolorowe warzywa – czerwona kapusta, pomarańczowa marchewka i zielona natka pietruszki. Do tego tofu, komosa ryżowa i gwóźdź programu: sos na bazie tahini i miodu. Całość dostarcza mocy wapnia, żelaza, witamin i polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
kapusty czerwonej
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
50 g
|
komosy ryżowej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki tahini
18 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Tofu kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy papryką ostrą. Blaszkę wkładamy do piekarnika i podpiekamy tofu przez ok. 15-20 minut do momentu, aż tofu będzie chrupiące.
W tym czasie przygotowujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę drobno siekamy. Marchew kroimy w cienkie paski. Możemy ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki sosu dokładnie mieszamy.
Na talerzu układamy komosę, kapustę, marchew oraz tofu. Całość polewamy przygotowanym sosem. Gotową sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.