Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z tofu z sosem sezamowym

Sałatka z tofu z sosem sezamowym

Wyrazista, sycąca i….kolorowa! Taka jest nasza sałatka z tofu i sosem sezamowym. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły – albo orzeźwiający posiłek zjedzony w domowym zaciszu. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim kolorowe warzywa – czerwona kapusta, pomarańczowa marchewka i zielona natka pietruszki. Do tego tofu, komosa ryżowa i gwóźdź programu: sos na bazie tahini i miodu. Całość dostarcza mocy wapnia, żelaza, witamin i polifenoli. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z tofu z sosem sezamowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

612 kcal Kalorie
36 g Białko
26 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4145 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
75 g
 kapusty czerwonej
1
sztuka marchewki
80 g
50 g
 komosy ryżowej
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Sos:

3
łyżeczki tahini
18 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka miodu
12 g
0,1
szklanki wody
30 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

612 kcal Kalorie
36 g Białko
26 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4145 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.

2

Tofu kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy papryką ostrą. Blaszkę wkładamy do piekarnika i podpiekamy tofu przez ok. 15-20 minut do momentu, aż tofu będzie chrupiące.

3

W tym czasie przygotowujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.

4

Kapustę drobno siekamy. Marchew kroimy w cienkie paski. Możemy ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

5

Składniki sosu dokładnie mieszamy.

6

Na talerzu układamy komosę, kapustę, marchew oraz tofu. Całość polewamy przygotowanym sosem. Gotową sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.