Sałatka z tempehem, orzechami i sałatą
Tempeh, czyli fermentowane ziarna soi o orzechowo-grzybowym smaku to świetne źródło białka, idealna na diecie wege. Jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis – sałatka z tempehem, orzechami i sałatą – będzie perfekcyjnym dodatkiem do jadłospisu! Smaki charakterystyczne dla Azji łączą się tu z kulinarnymi inspiracjami z Bliskiego Wschodu (bulgur), tworząc prawdziwie pyszną całość. Gotowe dania dostarcza aż 34 g białka i 13 g błonnika. Smacznego!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              porcja tempehu
             
                          
                100 g
               
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               kaszy bulgur
             
                       | 
          
| 
           
            50 g 
           
         | 
        
           
               miksu sałat
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka ogórka świeżego
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka marchewki
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            15 g 
           
         | 
        
           
               orzechów arachidowych
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sojowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              ząbek czosnku
             
                          
                6 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki papryki słodkiej
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
          Sos: | 
          |
| 
           
            0,2
           
         | 
        
           
              szklanki soku pomarańczowego
             
                          
                45 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżka sosu sojowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              plastra posiekanego drobno imbiru
             
                          
                2,5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka syropu klonowego
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżki sosu Sriracha
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy tempeh w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy tempeh, sos sojowy, mieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż tempeh się zarumieni i wchłonie przyprawy.
Obieramy marchew i kroimy w drobne paseczki. Kroimy ogórka w cienkie półplasterki.
W dużej misce mieszamy przygotowane składniki: miks sałat, kaszę bulgur, marchew, ogórka i tempeh.
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w małej miseczce lub słoiczku. Dokładnie mieszamy lub energicznie potrząsamy (jeśli robimy w słoiku), aż powstanie gładki, emulsyjny sos.
Posypujemy sałatkę orzechami, polewamy sosem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.