Sałatka z tempehem, orzechami i sałatą
Tempeh, czyli fermentowane ziarna soi o orzechowo-grzybowym smaku to świetne źródło białka, idealna na diecie wege. Jak wykorzystać go w kuchni? Nasz przepis – sałatka z tempehem, orzechami i sałatą – będzie perfekcyjnym dodatkiem do jadłospisu! Smaki charakterystyczne dla Azji łączą się tu z kulinarnymi inspiracjami z Bliskiego Wschodu (bulgur), tworząc prawdziwie pyszną całość. Gotowe dania dostarcza aż 34 g białka i 13 g błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja tempehu
100 g
|
50 g
|
kaszy bulgur
|
50 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
15 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy tempeh w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy tempeh, sos sojowy, mieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż tempeh się zarumieni i wchłonie przyprawy.
Obieramy marchew i kroimy w drobne paseczki. Kroimy ogórka w cienkie półplasterki.
W dużej misce mieszamy przygotowane składniki: miks sałat, kaszę bulgur, marchew, ogórka i tempeh.
Posypujemy sałatkę orzechami. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.