Sałatka z polędwicą wołową
Sałatka dla…mięsożerców? Nasz przepis na pewno Cię zachwyci! Sałatka z polędwicą wołową to bowiem pyszne połączenie świeżych warzyw, wyrazistego dressingu i soczystej wołowiny. Podana z pieczywem stanowi świetny sposób na pełnowartościowy obiad bogaty w żelazo, witaminę C, witaminy z grupy B i likopen. Idealnie sprawdzi się również jako energetyzujący lunch zabrany do pracy. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Mięso: |
|
200 g
|
polędwicy wołowej
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0 g
|
pieprzu
|
Sałatka: |
|
100 g
|
szpinaku
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Sos: |
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
5
|
łyżek soku z limonki
30 g
|
1,5
|
łyżki sosu rybnego
15 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sos:
W miseczce mieszamy: sok z limonki, sos rybny, przeciśnięty przez praskę czosnek, erytrol i sezam.
Mięso:
Wołowinę smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony lub do ulubionego poziomu wysmażenia. Posypujemy solą i pieprzem wedle uznania. Pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło i kroimy na plastry.
Podanie:
Na talerzu układamy: szpinak, połówki pomidorków, kawałki ogórka i mięso. Polewamy sosem.
Podajemy z pieczywem.