Sałatka z pieczonych ziemniaków i tofu

Sałatka z pieczonych ziemniaków i tofu

Ziemniaki w sałatce? Czemu nie! Nasza sałatka z pieczonych ziemniaków i tofu to prawdziwa bomba smaku i wartości odżywczych! Pieczone ziemniaki, chrupiące tofu i wyraziste ogórki konserwowe w całość łączy sos na bazie majonezu, musztardy, szczypiorku i koperku. Sałatka pełna jest błonnika pokarmowego, roślinnego białka, żelaza i kwasu foliowego. Świetnie smakuje nawet na drugi dzień, przez co idealnie sprawdzi się jako posiłek zapakowany do pudełka do pracy lub na uczelnię. Koniecznie wypróbuj ten przepis, smacznego! 

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Sałatka z pieczonych ziemniaków i tofu
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

404 kcal Kalorie
12 g Białko
26 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
576 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
6
sztuk ziemniaków
420 g
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
4
sztuki ogórków konserwowych
200 g
100 g
 szpinaku

Sos:

4
łyżeczki majonezu
40 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
łyżeczka koperku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

404 kcal Kalorie
12 g Białko
26 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
576 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem.

2

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (około 2 cm). W misce mieszamy ziemniaki z połową oliwy i odrobiną soli.

3

Tofu rozgniatamy widelcem (lub dłońmi), mieszamy z sosem sojowym i pozostałą oliwą.

4

Ziemniaki rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25-30 minut (do miękkości, pod koniec pieczenia warto nakłuć ziemniaki widelcem, aby sprawdzić, czy są miękkie).

5

Tofu układamy na blaszce do pieczenia (najlepiej obok ziemniaków lub na oddzielnej, jeśli nie ma miejsca) i pieczemy razem z ziemniakami przez 20 minut, aż tofu stanie się złociste i chrupiące.

6

Przygotowujemy sos: W małej miseczce łączymy majonez, musztardę, posiekany szczypior, koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.

7

Ogórki kroimy w plasterki.

8

W dużej misce mieszamy upieczone, lekko przestudzone ziemniaki i tofu, dodajemy ogórki oraz świeży szpinak.

9

Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.

10

Gotową sałatkę przekładamy do misek lub na talerze.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.