Sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta

Sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta

Niektórzy mówią, że jak najbardziej kolorowy posiłek to gwarancja bogactwa składników odżywczych. Czy to prawda? Nasza różnobarwna sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta udowadnia, że tak! Znajdziesz w niej zielone awokado i jarmuż (źródła folianów), pomarańczowe bataty (beta-karoten), czerwony granat i buraki (polifenole) i fetę (wapń). Do tego oliwa, orzechy i sos na bazie musztardy i miodu. Efekt? Kolorowa, pożywna i…pyszna sałatka już na Ciebie czeka!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,38/5
(z 16 ocen)
Sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

482 kcal Kalorie
19 g Białko
26 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
875 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
3
sztuki buraków
300 g
1,5
sztuki batatów
300 g
0,5
sztuki czerwonej cebuli
40 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
30 g
 orzechów włoskich
1
sztuka sera feta
200 g
75 g
 jarmużu
1
sztuka awokado
140 g
4
łyżki owoców granata
60 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

482 kcal Kalorie
19 g Białko
26 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
875 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.

2

Buraki i bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki.

3

Pokrojone warzywa przekładamy do formy do pieczenia, przyprawiamy je solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut.

4

Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika warzywa, dodajemy do nich posiekane orzechy, pokrojony ser feta, pokrojony jarmuż, mieszamy z pieczonymi warzywami, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

5

W czasie pieczenia obieramy awokado i kroimy na plasterki, przygotowujemy sos miodowo musztardowy. Do miseczki nakładamy miód, musztardę i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.

6

Po upieczeniu warzywa wykładamy na talerz, układamy awokado, posypujemy granatem i polewamy sosem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?