Sałatka z melonem i szynką dojrzewającą

Sałatka z melonem i szynką dojrzewającą

8 g błonnika, 30 g białka i nietuzinkowe połączenie smaków. Sałatka z melonem i szynką dojrzewającą to świetny sposób na pełnowartościowe śniadanie albo lunch do pracy! Słodki, soczysty melon tworzy tu pyszny duet wyrazistą szynką parmeńską, a całość dopełniają jeszcze rukola i pestki dyni. Nie można też zapomnieć o dressingu – w tym przypadku idealnie sprawdza się sos przygotowany na bazie syropu klonowego i oliwy. Całość smakuje najlepiej podana ze świeżym pieczywem. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z melonem i szynką dojrzewającą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

610 kcal Kalorie
30 g Białko
31 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1750 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
50 g
 rukoli
100 g
 melona
5
plastrów szynki parmeńskiej
75 g
15 g
 pestek dyni

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

610 kcal Kalorie
30 g Białko
31 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1750 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Melona kroimy na kawałki.

2

Na talerzu układamy rukolę, kawałki owoców i plastry szynki parmeńskiej.

3

Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni podprażamy pestki dyni do zarumienienia. Gotowymi pestkami posypujemy sałatkę.

4

W miseczce mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

5

Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Danie podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy podsmażyć do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni lub podpiec w opiekaczu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.