Sałatka z kuskusem, fasolą, papryką i awokado
Idealna jako lunch zabrany do pracy, prosta w przygotowaniu i pełna wyrazistych smaków: sałatka z kuskusem, fasolą, papryką i awokado poleca się na obiad! Kremowe awokado świetnie komponuje się tu z kwaskowatą papryką i sycącą czarną fasolą. Do tego paprykowe tofu, kuskus, dressing miodowo-musztardowy i gotowe! Taka sałatka dostarcza aż 27 g białka i 8 g błonnika w porcji. A do tego jest źródłem witamin C, E, K, folianów oraz składników mineralnych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy kuskus
|
100 g
|
fasoli czarnej konserwowej
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Tofu kroimy w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką wedle uznania. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy tofu do zarumienienia przez ok. 10-15 minut.
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Fasolę odcedzamy, paprykę i awokado kroimy w kostkę.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
Na talerzu układamy kaszę, tofu, paprykę, fasolę i awokado. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i mieszamy.