Sałatka z komosy ryżowej i wołowiny
Nie umiesz się oprzeć soczystej wołowinie? A może chcesz uzupełnić dietę w żelazo? Sałatka z komosy ryżowej i wołowiny będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis to sprawdzone połączenie smażonej wołowiny, delikatnej komosy ryżowej i świeżych, orzeźwiających warzyw. Całość idealnie smakuje podana z sosem na bazie oliwy. W porcji sałatki znajdziesz aż 6 mg żelaza, 30 g białka, a do tego mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy z grupy B i witaminę E. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
komosy ryżowej
|
150 g
|
wołowiny
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Wołowinę kroimy w cienkie plastry lub w kostkę.
Smażymy na rozgrzanej oliwie (połowa), na średniej mocy palnika przez około 3-5 minut, aż będzie zarumieniona, ale nadal soczysta (jeśli wolisz dobrze wysmażoną wołowinę, smaż ją dłużej 6-8 minut, aż całe mięso w środku będzie miało jaśniejszą barwę). Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką. Odstawiamy na bok.
Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Pomidora i ogórka kroimy na kawałki (w kostkę lub paski).
W misce mieszamy: komosę, wołowinę, cebulę, pomidora, ogórka i pietruszkę.
W małej miseczce mieszamy: pozostałą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz (możemy dodać inne przyprawy wg upodobań).
Gotową sałatkę przed podaniem polewany dressingiem.