Sałatka z komosy ryżowej i wołowiny

Sałatka z komosy ryżowej i wołowiny

Nie umiesz się oprzeć soczystej wołowinie? A może chcesz uzupełnić dietę w żelazo? Sałatka z komosy ryżowej i wołowiny będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis to sprawdzone połączenie smażonej wołowiny, delikatnej komosy ryżowej i świeżych, orzeźwiających warzyw. Całość idealnie smakuje podana z sosem na bazie oliwy. W porcji sałatki znajdziesz aż 6 mg żelaza, 30 g białka, a do tego mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy z grupy B i witaminę E. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z komosy ryżowej i wołowiny
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

575 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
121 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
150 g
 komosy ryżowej
150 g
 wołowiny
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka ogórka
150 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

575 kcal Kalorie
30 g Białko
26 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
121 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Wołowinę kroimy w cienkie plastry lub w kostkę.

3

Smażymy na rozgrzanej oliwie (połowa), na średniej mocy palnika przez około 3-5 minut, aż będzie zarumieniona, ale nadal soczysta (jeśli wolisz dobrze wysmażoną wołowinę, smaż ją dłużej 6-8 minut, aż całe mięso w środku będzie miało jaśniejszą barwę). Przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką. Odstawiamy na bok.

4

Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Pomidora i ogórka kroimy na kawałki (w kostkę lub paski).

5

W misce mieszamy: komosę, wołowinę, cebulę, pomidora, ogórka i pietruszkę.

6

W małej miseczce mieszamy: pozostałą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz (możemy dodać inne przyprawy wg upodobań).

7

Gotową sałatkę przed podaniem polewany dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.