Sałatka z komosy ryżowej, ciecierzycy i buraków
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
512
kcal
Kalorie
20
g
Białko
22
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
1025
mg
Sód
13
g
Błonnik
Składniki
50 g
|
komosy ryżowej
|
100 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka ugotowanego buraka
100 g
|
50 g
|
rukoli
|
15 g
|
pestek dyni
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki natki pietruszki
2,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
512
kcal
Kalorie
20
g
Białko
22
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
1025
mg
Sód
13
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy komosę do ostygnięcia.
2
Odsączamy ciecierzycę z zalewy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na chwilę do osuszenia.
3
Ugotowane buraki kroimy w drobną kostkę. Buraki kupujemy już ugotowane. Jeśli chcemy skorzystać z surowych buraków, należy je wcześniej ugotować lub upiec do miękkości.
4
W dużej misce łączymy rukolę, komosę ryżową, ciecierzycę i buraki.
5
Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Następnie mieszanką skrapiamy sałatkę.
6
Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni.