
Sałatka z indykiem, brokułem i marchewką

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
200 g
|
brokuła
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
1
|
łyżeczka posiekanego koperku
4 g
|
1
|
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
5 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew obieramy i kroimy na duże kawałki, żeby podczas gotowania łatwo było je wyjąć w odpowiednim momencie.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i odkładamy na później.
W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pierś z indyka oraz kawałki marchewki.
Gotujemy na małym ogniu. Po około 5–7 minutach od zagotowania sprawdzamy twardość marchewki, wbijając w nią widelec. Jeśli marchewka jest miękka, ale nie rozpada się, wyławiamy ją łyżką cedzakową na talerz.
Mięso zostawiamy w bulionie i gotujemy dalej na małym ogniu, aż będzie miękkie i ugotowane w środku. Może to zająć około 15–20 minut od momentu włożenia do wrzącego bulionu.
W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej różyczki brokułu i gotujemy je na miękko przez około 4–5 minut. Brokuły powinny być miękkie, ale nadal zielone. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy mięso będzie gotowe, wyławiamy je z bulionu i odkładamy do ostudzenia.
Gdy marchewka, brokuły i mięso wystygną, kroimy marchewkę w kostkę, brokuły dzielimy na mniejsze kawałki, a mięso kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy palcami na włókna.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki: pokrojoną marchew, brokuły i mięso.
Do miski dodajemy gęsty jogurt naturalny, oliwę z oliwek, majeranek, posiekany świeży koperek i posiekaną natkę pietruszki.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na suchej, rozgrzanej patelni).