Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami
Masz ochotę na lekki posiłek? Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami sprawdzi się idealnie na orzeźwiający obiad, kiedy za oknem doskwierają upały. Ta kolorowa sałatka łączy w sobie chrupiącą, grillowaną brzoskwinię, soczyste pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, orzechy nerkowca i kremową burratę. Charakter dania podkreśla słodko-ostry sos na bazie oliwy, octu balsamicznego, miodu i ostrej papryki. Sałatka podawana jest z kromką chleba żytniego, co wzbogaca danie w błonnik pokarmowy. Ale to nie koniec jej zalet, bo znajdziesz tu także białko, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, likopen, witaminy i składniki mineralne. Poniższy przepis z pewnością Cię orzeźwi, a także na długo nasyci. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
szpinaku
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
1
|
sztuka brzoskwini
90 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
opakowania burraty
60 g
|
15 g
|
orzechów nerkowca
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżki octu balsamicznego
5 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej suszonej
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozpalamy grilla, ewentualnie możemy skorzystać z grilla elektrycznego lub patelni grillowej. W przypadku użycia piekarnika ustawiamy go na tryb grill i rozgrzewamy do temperatury ok. 180-200 stopni.
Owoce i warzywa kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy je z dwóch stron do zarumienienia.
W miseczce mieszamy składniki sosu.
Orzechy siekamy i prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Na talerzu układamy szpinak, kawałki sera, grillowane warzywa i owoce, na wierzch dodajemy podprażone orzechy. Całość posypujemy przyprawami wedle uznania i skrapiamy przygotowanym sosem.
Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.