
Sałatka z chrupiącymi nuggetsami
Fast food + sałatka? Mówisz i masz! Sałatka z chrupiącymi nuggetsami to przepis na pełną warzyw ucztę, która posmakuje nawet największym fanom potraw z restauracji ze złotymi łukami w logo. Wystarczy, że chrupiące warzywa połączysz z kurczakiem w panierce z płatków kukurydzianych, a całość doprawisz lekkim dressingiem oraz parmezanem. Takie danie będzie świetnym źródłem białka, witaminy C, beta-karotenu czy polifenoli. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Nuggetsy: |
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
2
|
łyżki mąki ryżowej
20 g
|
6
|
łyżek płatków kukurydzianych
24 g
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
Na sałatkę: |
|
50 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki kukurydziane rozgniatamy w miseczce na drobne kawałki.
W drugiej miseczce mieszamy mąkę ryżową z mlekiem, tworząc gęste ciasto o konsystencji śmietany.
Mięso kroimy w paseczki, oprószamy papryką, solą i pieprzem.
Każdy kawałek indyka zanurzamy w cieście z mąki ryżowej i mleka, a następnie obtaczamy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, dociskając panierkę, aby dobrze przylegała.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Smażymy polędwiczki na średnim ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Ogórka i paprykę kroimy w kostkę.
W małej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy: oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Na talerzu układamy, sałatę, ogórka, paprykę i posypujemy startym serem.
Polewamy dressingiem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa.