Sałatka z chrupiącymi nuggetsami

Sałatka z chrupiącymi nuggetsami

Fast food + sałatka? Mówisz i masz! Sałatka z chrupiącymi nuggetsami to przepis na pełną warzyw ucztę, która posmakuje nawet największym fanom potraw z restauracji ze złotymi łukami w logo. Wystarczy, że chrupiące warzywa połączysz z kurczakiem w panierce z płatków kukurydzianych, a całość doprawisz lekkim dressingiem oraz parmezanem. Takie danie będzie świetnym źródłem białka, witaminy C, beta-karotenu czy polifenoli. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z chrupiącymi nuggetsami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

320 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
580 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki

Nuggetsy:

150 g
 mięsa z piersi indyka
2
łyżki mąki ryżowej
20 g
6
łyżek płatków kukurydzianych
24 g
0,2
szklanki mleka
50 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g

Na sałatkę:

50 g
 miksu sałat
1
sztuka ogórka
150 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
3
łyżki parmezanu
30 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

320 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
26 g Węglowodany
580 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Płatki kukurydziane rozgniatamy w miseczce na drobne kawałki.

2

W drugiej miseczce mieszamy mąkę ryżową z mlekiem, tworząc gęste ciasto o konsystencji śmietany.

3

Mięso kroimy w paseczki, oprószamy papryką, solą i pieprzem.

4

Każdy kawałek indyka zanurzamy w cieście z mąki ryżowej i mleka, a następnie obtaczamy w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, dociskając panierkę, aby dobrze przylegała.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

6

Smażymy polędwiczki na średnim ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

7

Ogórka i paprykę kroimy w kostkę.

8

W małej miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy: oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

9

Na talerzu układamy, sałatę, ogórka, paprykę i posypujemy startym serem.

10

Polewamy dressingiem. Na wierzchu układamy kawałki mięsa.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.