Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Sezon na bób w pełni rozpoczęty, a z nim do gry wkracza nasz przepis – sałatka z bobem! Czyli bób, delikatnie pikantna rukola, soczyste pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czerwona cebula i kremowy ser typu feta połączone w całość dressingiem na bazie oliwy z oliwek, limonki, pieprzu i soli. To kolorowe danie to bomba wartości odżywczych – zawiera roślinne białko, wapń, likopen, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy posiłek do spakowania do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
7,40/5
(z 5 ocen)
Sałatka z bobem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
19 g Białko
27 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
802 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
250 g
 bobu
50 g
 rukoli
6,5
sztuki pomidorków koktajlowych
130 g
16,7
sztuki oliwek czarnych
50 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g

Dressing:

6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
4
łyżki soku z limonki
24 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
19 g Białko
27 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
802 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórek.

2

Pomidorki i oliwki kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę.

3

W miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę, sok z limonki, pieprz i sól.

4

Na talerzu układamy rukolę, bób, pomidorki, oliwki i cebulkę.

5

Polewamy dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.