Sałatka z bobem
Sezon na bób w pełni rozpoczęty, a z nim do gry wkracza nasz przepis – sałatka z bobem! Czyli bób, delikatnie pikantna rukola, soczyste pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, czerwona cebula i kremowy ser typu feta połączone w całość dressingiem na bazie oliwy z oliwek, limonki, pieprzu i soli. To kolorowe danie to bomba wartości odżywczych – zawiera roślinne białko, wapń, likopen, jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad, kolację czy posiłek do spakowania do pracy lub szkoły. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
bobu
|
50 g
|
rukoli
|
6,5
|
sztuki pomidorków koktajlowych
130 g
|
16,7
|
sztuki oliwek czarnych
50 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
Dressing: |
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
4
|
łyżki soku z limonki
24 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (ok. 5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórek.
Pomidorki i oliwki kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę.
W miseczce przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę, sok z limonki, pieprz i sól.
Na talerzu układamy rukolę, bób, pomidorki, oliwki i cebulkę.
Polewamy dressingiem.