![Sałatka z arbuzem, fetą i brzoskwinią](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/05/08113115/Salatka-z-arbuza-brzoskwinii-i-sera-feta.jpg)
Sałatka z arbuzem, fetą i brzoskwinią
Orzeźwiający hit na lato? Wytrawne sałatki z dodatkiem owoców, czyli oryginalne połączenie smaków perfekcyjne w upalne dni. Jeśli lubisz takie zestawienia i chcesz iść za kulinarnymi trendami to nasza sałatka z arbuzem, fetą i brzoskwinią będzie strzałem w dziesiątkę! Soczysty arbuz i słodka brzoskwinia cudownie przełamują tu smak wyraziście słonej fety, a całość dopełniają jeszcze listki szpinaku i chrupiące orzechy. Do tego dressing na bazie oliwy oraz miodu, pieczywo i gotowe. Taki posiłek dostarcza mocy błonnika, polifenoli, a także beta-karotenu i witaminy C. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Smacznego!
![Sałatka z arbuzem, fetą i brzoskwinią](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/05/08113120/salatka-z-arbuza.png)
Kategorie
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka brzoskwinii
90 g
|
100 g
|
arbuza
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pieczywo kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni do zarumienienia.
Owoce kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.
Na talerzu układamy szpinak, kawałki owoców, grzanki, orzechy i pokruszony ser.
W małej miseczce dokładnie mieszamy składniki dressingu (oliwę, miód sok z limonki).
Sałatkę przed podaniem polewamy dressingiem.