
Sałatka z arbuzem i oliwkami
Przeciwieństwa lubią się przyciągać! A kulinarnym dowodem jest nasza sałatka z arbuzem i oliwkami. Jej dwa kluczowe składniki są jak yin i yang: oliwki to wyrazisty, mocno wytrawny smak, podczas gdy arbuz to kwintesencja orzeźwiającej słodyczy. O dodatkowe doznania smakowe dbają tu jeszcze kawałki mięsa z kurczaka, feta i chrupiące pieczywo razowe. Taki przepis sprawdzi się idealnie w letnie dni, gdy słońce rozgrzewa chodniki do czerwoności. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
150 g
|
arbuza
|
7
|
sztuk oliwek zielonych
21 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
0,5
|
garści mięsty
1 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki o boku około 2–3 cm. Następnie oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły powierzchnię mięsa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowa), wrzucamy kawałki mięsa. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając, aż mięso stanie się złociste na zewnątrz, aby upewnić się, że mięso jest gotowe, możemy przekroić jeden kawałek i sprawdzić, czy kurczak ma w środku jasny kolor.
Arbuza kroimy w dużą kostkę o boku około 2 cm. Ser feta kroimy w średnią kostkę o boku około 1,5 cm. Oliwki pozostawiamy w całości lub kroimy na połówki – według preferencji.
Na talerzu układamy arbuza, ser, oliwki oraz usmażone kawałki kurczaka.
Całość skrapiamy pozostałą oliwą i sokiem z limonki. Jeśli to potrzebne, doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, ale delikatnie, ze względu na słony smak fety.
Kromkę chleba podgrzewamy przez 2–3 minuty w opiekaczu lub na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, aż będzie lekko chrupiąca i delikatnie zrumieniona z obu stron.
Podajemy sałatkę z przygotowanym pieczywem jako dodatek. Przed podaniem posypujemy listkami mięty.