Sałatka śródziemnomorska
Tęsknisz za śródziemnomorskim klimatem pełnym świeżości i ciepła? Stwórz go w swojej kuchni. Sałatka śródziemnomorska to kwintesencja wybornego smaku oraz zdrowia. Dostarcza dużą ilość przeciwutleniaczy, a mięsiste pomidorki połączone z miksem sałat, oliwkami oraz kawałkami sera mozzarella tworzą prawdziwą ucztę dla zmysłów. Sałatka kusi też aromatem ziół prowansalskich. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
miksu sałat
|
10
|
sztuk pomidorków
200 g
|
33,3
|
sztuki oliwek
100 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
sos: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
do podania: |
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wkładamy: miks sałat, pokrojone pomidorki, oliwki i kawałki sera.
W małej miseczce mieszamy składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól. Mieszamy.
Sos wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy.
Z chleba przygotowujemy grzanki na suchej patelni.
Sałatkę podajemy z grzankami.