
Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem
Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem to totalna klasyka wśród sałatek. I nic dziwnego! Jest w niej wszystko, czego oczekujesz od sałatki idealnej — moc warzyw, a do tego wyrazisty ser i oliwa z oliwek. Całość warto podać z pieczywem razowym — i gotowe: na chwilę możesz się przenieść wprost do słonecznej Grecji. Smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
410
kcal
Kalorie
16
g
Białko
19
g
Tłuszcze
52
g
Węglowodany
1592
mg
Sód
13
g
Błonnik
Składniki
50 g
|
miksu sałat
|
0,3
|
sztuki sera feta lub sera sałatkowego
50 g
|
1
|
sztuka oliwek zielonych
40 g
|
2
|
łyżeczki suszonego oregano
6 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
410
kcal
Kalorie
16
g
Białko
19
g
Tłuszcze
52
g
Węglowodany
1592
mg
Sód
13
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Warzywa oraz fetę kroimy.
2
Mieszamy oliwę, oregano, sól, pieprz, sok z cytryny.
3
Na talerz nakładamy sałatę, pokrojone warzywa, oliwki, ser sałatkowy, polewamy sosem, dokładnie mieszamy i podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
