Sałatka grecka z serem feta i pitą
Sałatka grecka z serem feta i pitą to absolutny klasyk wśród sałatek. To również pełnowartościowy posiłek idealny na drugie śniadanie czy kolację. Jej zalety? Mnóstwo warzyw i suszonych ziół, ekspresowe przygotowanie i smak greckiej kuchni. A to wszystko bez wychodzenia z domu.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
210 g
|
sałaty rzymskiej
|
8
|
sztuk oliwek zielonych
24 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
3
|
sztuki pity
162 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ser feta kroimy w kostkę lub rozgniatamy kawałki.
Kroimy paprykę, cebulę, pomidora, ogórka, oliwki, rwiemy sałatę. Oliwę mieszamy z bazylią, oregano i sokiem z cytryny.
Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy serem feta i polewamy sosem. Całość podajemy z pitą.
Smacznego!