
Ryżanka ze śliwkami i cynamonem
Pysznie aromatyczna, pełna smaku i idealna na jesień. Taka właśnie jest ryżanka ze śliwkami i cynamonem, czyli posiłek perfekcyjny dla fanów słodkich śniadań lub kolacji. To rozpływające się w ustach danie łączy w sobie delikatne płatki ryżowe na mleku z dodatkami – aromatycznym cynamonem, soczystą śliwką i słodkim miodem. Całość dostarcza mocy wapnia i przeciwzapalnych polifenoli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a zakochasz się od pierwszego kęsa!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
10
|
łyżek płatków ryżowych
100 g
|
2
|
szklanki mleka
500 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Duszone śliwki: |
|
6
|
sztuk śliwek
180 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko. Wrzucamy szczyptę soli. Garnek stawiamy na średniej mocy palnika i podgrzewamy do momentu, aż mleko się zagotuje. Wsypujemy płatki ryżowe.
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika na małą. Gotujemy płatki na małej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 5 minut, bardzo często i delikatnie mieszając (co około 1-2 minuty), aby płatki nie przywarły do dna.
Po 5 minutach dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 1-3 minuty, stale mieszając, aż płatki wchłoną większość mleka i staną się miękkie. Ryżanka jest gotowa, gdy ma konsystencję gęstej kaszki.
Podczas gdy płatki się gotują, przygotowujemy śliwki. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Większe połówki możemy dodatkowo przekroić na ćwiartki.
Na małej patelni rozgrzewamy miód na średniej mocy palnika. Dodajemy śliwki. Smażymy przez około 5-8 minut, delikatnie mieszając, aż śliwki zmiękną, puszczą sok i pokryją się miodowym sosem. Jeśli śliwki zaczną przywierać do patelni, dodajemy odrobinę wody. Powinny pozostać w całości, ale być widocznie miękkie.
Zdejmujemy śliwki z palnika i dodajemy cynamon. Mieszamy delikatnie.
Ugotowaną ryżankę przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy ciepłe, duszone śliwki wraz z powstałym sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.