Ryż z jogurtem i owocami
Szybki deser z 4 składników? Ryż z jogurtem i owocami poleca się na śniadanie, podwieczorek, czy kolację – wybór należy do Ciebie! Zalety? Poza ekspresowym przygotowaniem – dużo białka, witaminy C i przeciwutleniających polifenoli. To idealny wybór na ciepłe dni – i solidna dawka energii dla dzieci oraz dorosłych. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
290
kcal
Kalorie
13
g
Białko
1
g
Tłuszcze
57
g
Węglowodany
5
mg
Sód
3
g
Błonnik
Składniki
50 g
|
ryżu
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr
75 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
100 g
|
truskawek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
290
kcal
Kalorie
13
g
Białko
1
g
Tłuszcze
57
g
Węglowodany
5
mg
Sód
3
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ryż zalewamy wodą w stosunku 1:3. Gotujemy na wolnym ogniu tyle minut, ile podane jest na opakowaniu. W razie potrzeby dolewamy, aby ryż się nie przypalił.
2
Ugotowany ryż mieszamy z syropem i jogurtem. Przekładamy do miseczki.
3
Na górę kładziemy owoce.