Ryż z jogurtem i owocami

Ryż z jogurtem i owocami

Szybki deser z 4 składników? Ryż z jogurtem i owocami poleca się na śniadanie, podwieczorek, czy kolację – wybór należy do Ciebie! Zalety? Poza ekspresowym przygotowaniem – dużo białka, witaminy C i przeciwutleniających polifenoli. To idealny wybór na ciepłe dni – i solidna dawka energii dla dzieci oraz dorosłych. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Ryż z jogurtem i owocami
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

290 kcal Kalorie
13 g Białko
1 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
5 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
50 g
 ryżu
0,5
opakowania jogurtu skyr
75 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
100 g
 truskawek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

290 kcal Kalorie
13 g Białko
1 g Tłuszcze
57 g Węglowodany
5 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ryż zalewamy wodą w stosunku 1:3. Gotujemy na wolnym ogniu tyle minut, ile podane jest na opakowaniu. W razie potrzeby dolewamy, aby ryż się nie przypalił.

2

Ugotowany ryż mieszamy z syropem i jogurtem. Przekładamy do miseczki.

3

Na górę kładziemy owoce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.