Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella
Szukasz pomysłu na obiad w wersji wegetariańskiej? Nasz makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella sprawdzi się idealnie! Delikatny smak mozzarelli, aromatyczne zioła i ostre akcenty pochodzące z płatków chilli – czy to nie brzmi idealnie?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego penne
|
15
|
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, kroimy i układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Polewamy oliwą, mieszamy składniki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach z funkcją termoobiegu.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy 50 ml wody z gotowania w celu późniejszego użycia.
Makaron łączymy z upieczonymi warzywami, dolewamy wodę z gotowania i mieszamy.
Do makaronu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz świeżą bazylię, całość mieszamy i posypujemy płatkami chilli. Smacznego!