Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella

Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella

Szukasz pomysłu na obiad w wersji wegetariańskiej? Nasz makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella sprawdzi się idealnie! Delikatny smak mozzarelli, aromatyczne zioła i ostre akcenty pochodzące z płatków chilli – czy to nie brzmi idealnie?

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,98/5
(z 47 ocen)
Makaron z pieczonymi warzywami i serem mozzarella
Kategorie
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Low fat Low fat
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
24 g Białko
18 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
116 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
100 g
 makaronu pełnoziarnistego penne
15
sztuk pomidorków koktajlowych
300 g
1
sztuka mozzarelli
120 g
1
garść świeżej bazylii
3 g
1
łyżeczka oregano
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
24 g Białko
18 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
116 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Warzywa myjemy, kroimy i układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Polewamy oliwą, mieszamy składniki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach z funkcją termoobiegu.

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zostawiamy 50 ml wody z gotowania w celu późniejszego użycia.

3

Makaron łączymy z upieczonymi warzywami, dolewamy wodę z gotowania i mieszamy.

4

Do makaronu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz świeżą bazylię, całość mieszamy i posypujemy płatkami chilli. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.